שאלות נפוצות על פטרת ציפורניים

שאלה: מה ההבדל בטיפול בפטרת ציפורניים בין מרפאה אחת לשנייה?

תשובה: כמו בכל טיפול, יש לבחון את מקצועיות המטפלים ואת הנהלת המקום. נדרש לבדוק האם המכשור מאושר ע"י משרד הבריאות, כמה זמן הוא קיים בשוק ומה אחוזי ההצלחה שלו. כמו כן, במהלך הטיפול על המטפל לבצע מספר פעולות אשר דורשות מיומנות רבה, שכן, אין אפשרות לבצע רק טיפול בלייזר ללא ניקוי הפטרת בצורה מקצועית, אחרת הפטרת תחזור לאחר תקופה קצרה ביותר.
נדרשת יד מקצועית מאוד, אשר מכירה את אופן העבודה ולא מתפשרת עד הגעה למצב של חיסול הפטרת. ללא פעולת ניקוי מקצועית, הנבגים ש-"יושבים" על הציפורן יצמיחו פטרת ציפורניים חדשה. בנוסף, רמת הסטרילזצייה של המקום חשובה ממעלה ראשונה ולכן לפני שמחליטים להתחיל טיפול במרפאה זו או אחרת, אנו מציעים לבדוק האם מבוצע במקום חיטוי מושלם לכל הכלים וכי כלים חד פעמיים נזרקים לפח, שכן כלי לא מחוטא שעובר בין מטופל למטופל עלול לבצע הדבקה מחדש של הפטרת ואף להדבקה חמורה יותר.
כיום ישנו מספר רב של מרפאות אשר פוגעות בשם הטוב של התחום ולא מבצעות את עבודתן כראוי, הצרכן הממוצע לא מכיר את ההבדל בין סוג טיפול אחד לסוג טיפול אחר (מספיק לו שנאמר שהטיפול מבוצע בלייזר IPL) ובסופו של דבר הוא מתאכזב. הדרך הבטוחה ביותר היא להגיע למקום ולתשאל את המטפלים וכן לבקש טלפונים של מטופלים אשר טופלו בעבר במרפאה.

 שאלה: אז כיצד פטרת הציפורניים שכולנו חוששים ממנה מגיעה?

תשובה: פטרת הציפורניים נגרמת לרוב מזיהום פטרייתי, השכיח באזורים לחים, כגון נעל סגורה, המעודדדת הזעת יתר. כמו כן, פטרת יכולה להופיע בציפורן שעברה טראומה (כגון: מכה ישירה שפגעה במשטח הציפורן ו/או עקירת הציפורן). הדבקה מאדם לאדם, הנפוצה במקומות ציבוריים, כגון מלתחות, בריכות ובתי מלון הנה סיבה נוספת להופעת פטרת הציפורניים.

בדרך כלל פטרת הציפורניים מדבקת מאוד ועלולה להדביק את שאר הציפורניים ואפילו להתפשט לעור. שכיחותה עולה עם הגיל.

 

שאלה: כיצד ניתן למנוע הופעת פטרת ציפורניים?

תשובה:

1.     הגיינה, הגיינה ושוב הגיינה! רובנו נוטים לזלזל בניקיון כף הרגל. כף הרגל שלנו היא בין המקומות המזוהמים ביותר שקיימים בגוף.   בד"כ כף הרגל נמצאת במקום סגור ולח (עקב זיעה בכף הרגל), שזוהי קרקע פורייה להיווצרות פטרת ציפורניים. בחלק מהזמן אנו הולכים יחפים וכך כף הרגל צוברת לכלוך, שיש לנקותו היטב. לכן, במהלך המקלחת יש לסבן גם את כפות הרגליים ולייבשן היטב.

2.      כאשר הולכים עם נעל סגורה, חשוב מאוד לגרוב גרב כותנה איכותית, אשר סופחת את הלחות אליה ולא מאפשרת ללחות/זיעה "לשבת" במהלך כל היום על הציפורניים וכף הרגל. בכך נמנעת היווצרות של "תנאי חממה" להופעה של פטרת ותופעות לוואי נוספות, כגון: אקזמה ופטרת בכף הרגל עצמה. לכן כאשר מתחילים טיפול, חשוב לטפל גם בכף הרגל עצמה, על מנת שהפטרת לא תישנה.

3.     באיזורים ציבוריים, או בבתי מלון, חשוב להימנע מלהתהלך יחפים, שכן במקומות אלה הפטרת נפוצה וניתן להידבק בה בקלות.

4.     מידי פעם חשוב לנקות ולרענן את פנים הנעליים בחומרים דוחי פטריות.

 

שאלה: כיצד מאבחנים פטרת ציפורניים?

תשובה: הפגיעה בציפורניים מתחילה בדרך כלל ברגליים ולאחר מספר שנים עלולה לעבור גם לציפורני הידיים. אצל רוב הסובלים מפטרת הציפורניים קיימת גם פטרת בכף הרגל ובין אצבעות הרגליים ועל כן חובה לטפל בה בזמן הטיפול. פטרת הציפורניים היא טפיל (פרזיט) הניזון מסביבת הקרן של הציפורן ועור הגוף. הפטרייה מפרישה חומרים הגורמים לפירוק שכבות הקרן ולהמסתן, וחומרי הפירוק משמשים לתזונתה של הפטרייה.


פטרת הציפורניים מתפתחת סמוך לציפורניים, מתחת להן ובעור שמסביבן, ויכולה להתפשט לאזורים נרחבים בגוף. מיקום הפטרייה בשכבת העור העליונה, מעל לכלי הדם ובמנותק ממנגנון החיסון, מקשה על מערכת החיסון להתמודד עם הזיהום הפטרייתי ולמגר אותו, וכתוצאה מכך הטיפול הופך ממושך יותר ובעייתי. כאשר הפטרייה תוקפת את הציפורניים חלים בהן שינויים: הן מצהיבות ומתעבות, נוצרים בהן סדקים, שכבת קרן מעובה נוצרת מתחת הציפורן, ובמקרים קשים יותר מתהווה במבנה הציפורן שינוי גס ממש.

לעיתים נבחין באחד מן השינויים, לעיתים יופיעו כמה מן הסימנים או כולם. חשוב לדעת כי לא כל שינוי בציפורן מעיד על קיומה של פטרת ציפורניים באזורים השונים. ישנם מצבים כמו פסוריאזיס, ילפת שטוחה או מחלה כללית, אשר בדומה לפטרת, נותנים את אותותיהם בציפורן, לכן יש חשיבות רבה לכך שהאבחון וזיהוי הפטרייה ייעשו כראוי.

שאלהמהן הסכנות הצפויות מהזנחת הטיפול בפטרת הציפורניים?

תשובהפטרת בציפורן היא מחלה ככל מחלה אחרת. יש לדאוג ולטפל בה, שכן היא לא תעבור מאליה; זאת מאחר ופטרת בציפורניים היא תופעה עקשנית מחד ומאידך מיקומה הנוח מעל העור, מיקום המנותק ממנגנון החיסון, מקשה על המערכת החיסונית שלנו להתמודד עמה.
כתוצאה מהשינויים בציפורן ובשכבות העור יכול להתפתח זיהום חיידקי משני, אשר עלול לגרום כאבים ודלקת. הציפורן עלולה לנשור, והחדשה עלולה לצמוח מעוותת. שינוי מבנה הציפורן מביא במקרים לא מעטים לחדירת הציפורן אל תוך הרקמה המקיפה אותה, ובעקבות כך לזיהום, לדלקת ולסבל מיותר הנגרמים כתוצאה ממחלת פטרת ציפורניים שאינה מאובחנת ומטופלת בזמן. תוצאה חמורה יותר העלולה לנבוע מזיהום משני של הפטרת היא "שושנה" – תהליך זיהומי הנגרם מחדירת חיידקים שונים, ביניהם סטרפטוקוקוס, אל תוך מחזור הדם או לרקמה. פגיעת הפטרייה במרקם העור, והגרד המלווה אותה, מאפשרים לחיידקים לחדור אל מחזור הדם ולתקוף את מערכת החיסון.
מצב זה יכול להיות מלווה בחום גבוה ובהרגשה כללית רעה, מצריך טיפול אנטיביוטי ולעתים אשפוז, ועלול לסכן את הרגל. חולי סוכרת ואנשים הסובלים מבעיות כלי דם הם בעלי סיכון גבוה במיוחד: אצלם כל זיהום עלול לגרום לדלקת קשה ולנֶמֶק, ומכאן – לסיכון של ממש לאצבע ולכף הרגל כולה, ולעתים אף לחיי החולה. מובן שבכל המקרים האלה יש לטפל לא רק בפטרת אלא גם בזיהום המשני וגם בתוצאות הסיבוכים.

שאלה: מהי שיטת הטיפול בפטרת הציפורניים?

תשובה:  מדובר בטיפול מהפכני, מהיר ויעיל באמצעות המכשיר המתקדם ביותר ועם ניסיון רב בשוק המשלב בין אנרגיית אור ואנרגיית חשמל. המכשיר כולל מנגנון קירור למניעת תחושת כאב.
האנרגיה הכפולה פועלת באיזור המטרה. קרן האור פועלת על אינפרא אדום, כאשר הקרן נועדה ותוכננה לחדור מתחת לציפורן ולהרוס את מחוללי המחלות היוצרים את הזיהום הפטרייתי. לא פחות חשוב הוא  מעקב מחמיר של המכון, על מנת לוודא כי הפטרת אכן הושמדה; וכן טיפול מתמיד של שיוף הציפורן והשמדה של כל הנבגים היושבים על הציפורן, על מנת למנוע השנות הפטרת. 

זאת הסיבה שאיננו מאמינים ב"טיפול אחד ודי!" יש צורך לקיים סדרה של טיפולים וכן הקפדה על הוראות המכון המטפל. לאחר סדרת הטיפולים, כל שנותר הוא להמתין לצמיחה של ציפורן חדשה. בהצלחה לכל המטופלים החדשים.